HELP - Mijn hond is angstig wat kan ik doen?

Gepubliceerd op 3 mei 2021 om 16:19

Honden zijn anders dan mensen. Ze zien er anders uit, doen andere dingen en hebben andere motivaties. Maar toch komen angsten bij de hond vaak voor en kunnen heel herkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, donder en bliksem of andere (grotere) dieren. Door de angsten van jouw hond te begrijpen kan het voorkomen worden dat het zijn leven enorm van beïnvloeden. Het is een van de meest voorkomende onderliggende oorzaken van probleemgedrag: angst.

 

    Er zijn nog steeds mensen die denken dat wanneer een hond bang is en je de hond op dat moment iets lekkers geeft of aanhaalt dat je dan de angst beloont, bevestigt of versterkt. Angst is echter geen gedrag. Gedrag kan wel voortkomen uit angst. Je kunt gedrag belonen, maar angst niet. Je kunt negatieve gevoelens niet erger maken met positieve ervaringen. Je kunt ze wel negatiever maken met negatieve ervaringen.

    Wat is angst nu precies bij een hond?

    Angst is een beklemmende, onaangename emotionele toestand die wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar. Angst is een gevoel dat kan leiden tot een bepaalde vorm van gedrag (bijvoorbeeld vluchten, vechten, bevriezen). Angst kan ook voorkomen bij autorijden en daardoor is het een goede oplossing om een autostoel voor de hond te gebruiken.

     

    Wat doet angst met een hond?

    Angst speelt een belangrijke rol in het leven van elk dier. Dit is een belangrijke emotie, waardoor mensen meer aandacht besteden aan risicofactoren. Het is alsof je niet wordt opgegeten of gewond raakt. Maar angst kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Stel je voor dat je van de ene plaats rondrent om een ​​dier midden in een ander gevaar te laten landen. Bijvoorbeeld bang worden voor een stofzuiger, en dan in paniek naar een drukke straat rennen. Angst speelt daarom een ​​belangrijke rol, maar kan ook onverwachte risico's met zich meebrengen. Vooral als angst ongegrond is.

     

    Welke angsten komen het meest voor?

    • Angst voor onweer
    • Angst voor vuurwerk
    • Angst om alleen gelaten te worden (separatieangst)
    • Angst voor de dierenarts
    • Angst voor het rijden in de auto (gebruik een autostoel voor de hond
    • Angst om de trap op en af te gaan
    • Angst voor mensen
    • Angst voor vreemden
    • Angst voor kinderen
    • Angst voor specifieke objecten

     

    Waar komt angst bij honden vandaan?

    Een belangrijke theorie over het ontstaan ​​van angst is de klassieke conditietheorie. Volgens deze theorie begrijpen we de angst voor prikkels (zoals honden) door prikkels te koppelen aan traumatische gebeurtenissen (zoals gebeten worden). Onderzoek in 1920 heeft aangetoond dat een baby van 11 maanden zich ongerust voelt over een witte muis, want telkens wanneer de baby in contact komt met de muis, hoort hij een hard en onaangenaam geluid. Deze theorie kan echter niet alles verklaren. Niet iedereen die door een hond is gebeten, is immers bang voor honden. Bovendien maken mensen zich vaak zorgen over het feit dat ze dit "ding" niet in verband kunnen brengen met de traumatische gebeurtenis. Zo zijn veel mensen in het Westen bang voor slangen en hebben ze weinig tot nooit contact met slangen. Daarom zijn er andere oorzaken van angst.

     

    Sociale observaties en verbale informatie kunnen angst veroorzaken. In één onderzoek kregen kinderen informatie over een onbekend dier, dat naar verluidt in een afgesloten doos zat. Soms vertellen onderzoekers kinderen positieve dingen over dieren, soms negatieve dingen. Kinderen in de groep die negatieve informatie over dieren ontvingen, begonnen dozen te vermijden. Als gevolg hiervan worden ze angstig vanwege mondelinge informatie. In een ander onderzoek vroegen de onderzoekers enkele jonge apen om een ​​video te bekijken, waarbij een aap angstig reageerde in de aanwezigheid van een slang. Vertoonde neutrale video's aan andere apen. Later zullen alleen de eerste apen tijdens de test angst voor slangen tonen. Angst kun je ook leren doordat je ziet dat andere mensen zich angstig voelen (sociale observatie).

    Waaraan herken je een angstige hond?

    Er zijn zeer herkenbare symptomen van een bange hond:

    • Oren plat in de nek;
    • Staart tussen de benen;
    • Ineengedoken achter je gaan zitten;
    • Veelvuldig likken aan de lip;
    • Geeuwen;
    • Haren opzetten – vaak in de nek;
    • Het vermijden van oogcontact/afwenden van de ogen;
    • Zichzelf gaan krabben terwijl er helemaal geen sprake is van jeuk.

    Hoe kun je als baasje je hond het beste helpen?

    Het is een proces, maar zeker geen makkelijk proces. Allereerst moet je proberen om door je eigen handelen de negatieve energie om te buigen naar positieve energie. Als je weet wat de trigger is van zijn angst bij je hond, bijvoorbeeld je hond is angstig voor geluiden, vermijd deze dan waar het kan. Kan dit niet, zorg dan dat je kalm en assertief blijft.

     

    Zorg ervoor dat je hond zich veilig voelt

    Een goede manier om je hond het beste te helpen is om ervoor te zorgen dat je bange hond zich veilig voelt.  Afhankelijk van het probleem kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Misschien heeft je hond een eigen plekje (zoals een bench of hondenbed) nodig waar hij heen kan gaan als hij zich wil terugtrekken omdat er kinderen of vreemden in huis zijn. Wellicht kan het helpen door tegen mensen te zeggen dat ze jouw hond niet mogen aaien omdat jouw hond daar zich niet prettig bij voelt. Ook kun je bijvoorbeeld op speciale tijden gaan wandelen zodat jouw hond niet in aanraking hoeft te komen met hetgeen waar hij bang voor is; andere honden, vreemde mensen etc. 

     

    Het houdt in dat je een plan bedenkt en implementeert zodat jouw hond langzaam leert om steeds minder bang te zijn. 

    Beloningsgericht trainen

    Een hond opvoeden en trainen via de beloningsgerichte manier is veel beter voor je hond in het algemeen, maar wanneer jouw hond bang is dan is het extra belangrijk dat je stopt met straffen want je loopt het risico dat je hond nog banger wordt en zelfs bang van jou wordt. Je hond is al gestrest door hetgeen waar hij bang voor is. Je wilt de stress niet nog erger maken door aversieve methoden te gebruiken, door hem pijn te doen of te dwingen.

    Als er gedrag is wat je wilt veranderen, richt je dan volledig op een beloningsgerichte aanpak om je hond te leren welk gedrag je liever van hem ziet.

    Gebruik hoogwaardige beloningen en herhaal de oefening vaak, zodat het nieuwe gedrag versterkt wordt.

     

    Dwing niet je hond zijn angst te overwinnen

    Sommige mensen raden het aan om je hond met zijn angsten te confronteren, maar dit is helaas geen goed advies. Dergelijke confrontaties kunnen ervoor zorgen dat de hond went aan hetgeen waar hij bang voor is. Maar wat er kan gebeuren is dat de hond juist gevoeliger wordt en daarvoor nog banger. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor agressie om dat ene 'enge ding' te laten verdwijnen. In sommige gevallen kan je hond in paniek raken of volledig bevriezen door angst. 

     

    Het kan ook zijn dat je hond op alles in de omgeving gaat reageren omdat hij zo bol van de stress staat. (Als je hond bang is voor onweer en dan heb je misschien ontdekt dat je hond dan ook op andere geluiden gaat reageren, zoals deuren die gesloten worden of straatgeluiden.) Soms doet men de suggestie om een bange hond alle maaltijden uit de hand te laten eten zodat de hond je aardig gaat vinden. Je moet je hierbij wel afvragen of de hond wel genoeg op zijn gemak is om dichterbij te komen. Als de hond te bang is om te naderen, dan is deze aanpak niet erg vriendelijk, want je dwingt de hond dichterbij te komen om te kunnen eten. Hij moet ten slotte toch een keer eten. Als je een hond al uit de hand wilt laten eten, kijk dan goed of de hond wel echt op zijn gemak is. Als je tekenen van angst ziet, zoals een lage houding en bibberen, leg het voer dan verder bij jou vandaan zodat de hond niet bang hoeft te zijn. Je kunt eventueel ook gaan zitten en wat brokjes richting de hond te gooien. Zo geef je de hond de keuze of hij de brokjes wel of niet pakt in jouw aanwezigheid.

    Spelen en belonen

    Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje. Dan beloon je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn.

    Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt. En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt. Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers. Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer "gedraagt". Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends
     
    Zo kun je met de angst van je hond omgaan. Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden. Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past. Neem je hond en zijn angst serieus. Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider. Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen.

    Ontdek de veilige autostoelen voor onderweg

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.