✓ Worldwide Shipping | ✓ Luxurious Dog Collection

Home » Blog » Hoe herken je een gelukkige hond?- 7 signalen

Hoe herken je een gelukkige hond?- 7 signalen

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 16:36


Een gelukkige hond.. is een gelukkig baasje. Een hond zal nooit in woorden kunnen uitleggen hoe hij zich op dat moment voelt. Er zijn gelukkig bepaalde tekenen en signalen die helpen om te weten of jouw viervoeter gelukkig is. 

Maar hoe kun je deze signalen herkennen?

1. De uitdrukkingen

Probeer eens je hond te observeren in verschillende omgevingen en situaties. Dit helpt om verschillende uitdrukkingen te zien.

Het valt op dat de ogen niet altijd hetzelfde eruit zien. Als de ogen er intens uitzien, dan betekent dit dat de hond boos of agressief is. Als je hond ontspannen en helder uit zijn ogen kijkt, dan is de hond gelukkig. Vaak knippert de hond ook langzaam. Ook kunnen de stand van de hond zijn oren emoties weggeven.

Een kwispelende staart, waarbij het hele lichaam meebeweegt of op zijn minst ontspannen is. Als laatste als de hond op de rug gaat rollen en zijn buik laat zien.

 

2. Een spelende hond

Een andere manier om te herkennen of uw hond gelukkig is, is te zien aan het spelen. Een spelende hond is gelukkig. Als de hond na het spelen bij je op de bank of schoot komt liggen, is dit ook een uiting van geluk. Honden die bij mensen komen liggen accepteren hen in hun roedel.

Het maken van een “speelbuiging” met omhoog gestoken achterwerk en de borst dicht bij de grond als uitnodiging om te spelen. 

 

3. Hun uitbundige reactie als je thuis komt

Een van de fijne eigenschappen van een hond is dat hij altijd weer blij is als het baasje thuiskomt, of je nu een dag of 10 minuten bent weggeweest. Kwispelend staat hij achter de deur om je welkom te heten. En je thuiskomst moet gevierd worden: even kroelen, neuscontact maken, een speeltje in de bek pakken en misschien wel tegen u opspringen. Ze reageren dus uitbundig en enthousiast als je thuiskomt.

 

4. De hond eet goed

Het hondenlichaam zit zo ingenieus in elkaar dat het gemakkelijk dagen tot zelfs enkele weken zonder vast voedsel kan. Gelukkig zal een gezonde hond het zover niet laten komen. Een hond die met veel enthousiasme zijn etensbak in duikt, is over het algemeen gezond, gelukkig en tevreden.

 

5. Als de hond regelmaat en een vast ritme geboden krijgt

De hond voelt zich (net als bij een mens) prettig bij een herkenbaar dagpatroon of leefpatroon. Dit geeft hem een gevoel van veiligheid en dat maakt de hond gelukkig.

Even eenvoudig verwoord: als je zelf totaal geen idee hebt hoe je dag eruit ziet, en dat je zelfs geen idee hebt wanneer je naar buiten mag, of je wel naar buiten mag vandaag. Wanneer je te eten krijgt, wat je te eten krijgt, en nog meer van die basisbehoeften. Dan kun je je misschien voorstellen dat je hier erg onrustig van wordt. Misschien ook wel onzeker, of angstig.

De hond heeft behoefte aan veiligheid, en de zekerheid dat hij vandaag in z’n mandje kan slapen, dat hij eten krijgt en dat hij af en toe naar buiten mag, of iets kan doen. Als hij dit niet heeft kan dit meer stress opleveren. En vaak leidt stress tot een te drukke hond. Dus in het algemeen: meer zekerheid = gelukkige hond!

 

6. Hoe goed de hond slaapt

Slaapgewoonten worden beïnvloed door een aantal eigenschappen, zoals ras, leeftijd, grootte, gezondheid en natuurlijk fysieke activiteit tijdens dagelijkse routine. Een gemiddelde volwassen hond slaapt 12 tot 14 uur per dag. 

Als de hond goed slaapt dan is de hond vaker gelukkiger, stressvrij en kalm.

Als je huisdier meer of minder slaapt dan normaal, is een check-up bij je dierenarts belangrijk. Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals angst en schildklieraandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een veranderend slaappatroon.

 

7. Verzorging

Zorg ervoor dat de vacht altijd vrij van vlooien, vuil en klitten is. Ook de oren en lange plukken haar bij de poten verdienen voldoende aandacht. Wanneer je de verzorging goed bijhoudt, voorkomt dit gezondheidsproblemen in de toekomst.

Huisdieren houden van iedere vorm van aandacht. Als de hond een heerlijke schoonheidsbehandeling krijgt wordt de hond gelukkig. Was de haren van je huisdier met speciale honden shampoo en spoel het beestje met lauwwarm water af. Breng een lekkere olie aan over de huid en knip de nageltjes van jouw hond of kat. Dit is ook goed tegen het verharen van de hond.

Een lekkere aai over de bol helpt altijd om de hond meer gelukkig te maken!

Hoe maak jij je hond gelukkig?
«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.