✓ Worldwide Shipping | ✓ Luxurious Dog Collection

Home » Blog » Goed opgevoede pup - 5 tips

Goed opgevoede pup - 5 tips

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 08:00


Het opvoeden van een jonge pup is belangrijk omdat een hond zich in onze dichtbevolkte samenleving goed staande moet kunnen houden. Een hondenfokker of asiel heeft de basis gelegd voor de jonge pup en vanaf dan neem jij het over.

Wat zijn voorbeelden om jouw pup goed op te voeden? Hieronder 5 tips.

Tip 1 - een eigen veilige plek

Allereerst is een veilige comfortabele plek belangrijk voor de hond om aan te wennen. Een eigen plek voor de hond zoals een hondenmand onder de trap leggen. De hond kan zich veilig terugtrekken en rustig slapen op een plek waar hij gewend aan raakt.  In deze mand kan de hond spelen, slapen en zich terugtrekken. Een bench is snel te klein en daar kan een hond zich angstig in voelen.

Pups wennen snel aan een aangewezen ligplaats, oudere honden kiezen zo'n plaats graag zelf uit. De rustplek moet op een plek zijn waar kinderen de hond niet kunnen storen als hij in zijn mand ligt. 

Let op: een lig plek is erg handig om de hond naar zijn plek te sturen. Echter, doe dit niet als de hond straf krijgt. De hond zal zijn lig plek dan koppelen als strafplek in plaats van zijn eigen veilig rustplek. Neem iets lekkers, loop naar de plaats van uw hond en roep hem naar u toe.

Tip 2 - op puppy cursus gaan

In de eerste 14 weken zit de pup in de socialisatie fasehierin staat je pup nog open voor nieuwe indrukken. Je wilt dus optimaal gebruik maken van deze periode. Door op puppy cursus te gaan komt de hond in aanmerking met andere honden en andere mensen. Ook wordt de band tussen het baasje en de hond versterkt. Wat leert je hond als hij op puppy cursus gaat?

• Het aanleren van basiscommando’s als: kom!, lig!, zit!, laat los!
• Aan de lijn leren lopen.
• Communicatie tussen baasje en hond verbeteren.
• Baasje en hond zelfvertrouwen geven.

Tip 3 - alleen leren zijn

Wanneer de pup zo'n 11 weken oud is, kun je beginnen met de pup te laten wennen aan alleen zijn. Het beste is om de pup vast te zetten, in verband met meubels slopen. De honden bedden van L'élianne hebben een bevestigingsriempje aan de slaapmand. Vervolgens laat je de pup 15 minuten even alleen met wat lekkers. Als je terug komt beloon je de hond door even te knuffelen en lieve woordjes te zeggen.

In deze periode bouw je dit steeds meer op door de hond alleen te laten. Je gaat iets langer weg, doet de buitendeur open en dicht, bent stil of gaat juist praten in de andere kamer. Wanneer je het alleen zijn steeds iets moeilijker maakt en de hond bij terugkomst op de juiste manier beloont, kan de hond snel doorhebben wat er van hem wordt verwacht.

Tip 4 - leren los lopen

Eens moet de eerste keer zijn. De pup los laten lopen is natuurlijk spannend voor de pup en voor het baasje. Om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen kunnen je wegrennen voorkomen.

Een ander voordeel van je puppy direct al los laten lopen is dat hij niet aan de lijn leert trekken en spelen. Als je de pup los maakt dan zullen veel puppy's je vanzelf volgen, maar je zult net zien dat jij die eigenwijze ontdekkingsreiziger hebt. Door middel van je pup te belonen wanneer hij vanzelf bij je komt om met je te spelen dan zal hij zien dat hij jou steeds interessanter gaat vinden.

Enthousiasme en hoog praten helpt hierbij, vandaar dat puppy's kinderen vaak zo interessant vinden.

Tip 5 - oplossingen vinden als de puppy niet komt

Niet doen: boos worden, hard roepen of achter de puppy aan rennen als je puppy niet meteen komt als je hem roept.

Wel doen: 

  • Ga gehurkt zitten en doe alsof je iets op gaat pakken van de vloer

Grote kans dat de pup even komt kijken uit nieuwsgierigheid!

  • Zelf hard wegrennen, een andere kant op

Wedden dat de puppy je meteen achterna komt?

  • Gebruik koekjes om je hond naar zijn naam te laten luisteren

De pup zal wennen aan zijn naam en het herkennen als je de pup roept.

  • Oefen eerst aan de lange lijn

Mocht de pup niet luisteren dan heb je hem door de lange lijn toch nog onder controle.

  • Verstop jezelf achter een boom of struik

Zo leert je puppy spelenderwijs dat hij op je moet blijven letten.

  • Vergeet niet te lachen!

Je loopt liever naar iemand met een stralende lach dan een kwaaie kop!

 

Wat zijn jouw beste tips voor een jonge pup?                                                                                                                                            Elianne -20 juli -2020
«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.