✓ Worldwide Shipping ✓ Fast shipping ✓ Easy returns

Home » Blog » Het verhaal achter de foute puppyfokkerijen – malafide hondenhandel

Het verhaal achter de foute puppyfokkerijen – malafide hondenhandel

Gepubliceerd op 4 augustus 2020 om 19:11


Allerlei rassen en kruisingen, de één nog schattiger dan de ander.  Waar moet je op letten als je een puppy aanschaft? Om je hier goed in te verdiepen kun je voorkomen dat je een puppy koop bij een foute puppyfokkerij. Een aantal zaken moeten te allen tijde op orde zijn. Bij een goede voorbereiding voorkom je problemen en overhaaste beslissingen. Hieronder het verhaal achter de foute puppyfokkerijen en hoeveel geld ze ermee verdienen.

Wat is een foute puppyfokkerij?

Jaarlijks worden 150.000 pups (Dierenbescherming, 2016) door malafide hondenhandelaren in kofferbakken en kisten naar Nederland gesmokkeld, om deze door te fokken en voor weinig geld door te verkopen aan mensen. Vermoedelijk komen deze honden uit Oost-Europese puppyfabrieken, waar de leefomstandigheden niet goed zijn.  Het fokken van zoveel mogelijk hondjes tegen een zo laag mogelijke kostprijs brengt grote risico’s met zich mee.

Om nog maar niet te beginnen over de moeder honden die aan de lopende band nestjes moeten legen en geen rust krijgen. De gevolgen voor de pups zijn vaak dat ze gedrag- en gezondheidsproblemen ontwikkelen. Wanneer een hond extreem druk of juist rustig is, dan wordt dit vaak toegeschreven aan zijn karakter. Terwijl het vrijwel altijd te maken heeft met de fysieke beperkingen of een gebrekkige opvoeding. Als gevolg dat op latere leeftijd het immuunsysteem verzwakt.

Malifide hondenhandel

Het motto bij malafide hondenhandel is om zo veel mogelijk nestjes per moeder te kunnen fokken. Het leed van de ouderdieren die soms nooit het daglicht zien en achter elkaar pups moeten produceren is groot. Pups afkomstig uit deze handel zijn vaak ziek en tonen regelmatig gedragsmatige afwijkingen als angst, agressie, onzindelijkheid. In de malafide hondenhandel wordt niet gescreend op erfelijke aandoeningen of overdrijvingen.

Waarom is het zo belangrijk dat je hier de tijd voor neemt op je erin te verdiepen?

Buiten de gedrags- en gezondheidsproblemen gaat er nog veel meer schuil achter de malafide handel in puppy’s. Hoeveel nesten heeft de moederhond bijvoorbeeld al moeten produceren? Hoeveel dagen heeft zij daglicht gezien in haar leven? Hoeveel puppy’s hebben het niet gered? Hoe zijn ze opgevoed? Krijgen ze hormonale injecties om tot wel drie nesten per jaar te fokken? Het is dus zeer belangrijk dat je je hier bewust van bent. 

De checklist bij het aanschaffen van een puppy:

  • Is de moederhond aanwezig?

Eén van de belangrijkste factoren om te checken of het geen foute puppyfokkerij is, is als de moederhond aanwezig is. Het gedrag van de moeder geeft veel informatie over de pups. De moederhond leer de jonge pups van alles en ze is zeer belangrijk als het om opvoeden gaat. Zij leert hoe de pups zich moeten gedragen, dat ze niet te hard mogen bijten en meer van hoe hondengedrag er uit ziet. Vertrouw het niet als de fokker zegt dat de hond even weg is, of bij een uitlaatservice is. Spreek af dat je een andere keer terug komt als de moederhond wel aanwezig is. Als dit niet het geval is, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een tussenhandelaar.  

  • Hoe reageren de puppy’s?

Jonge puppy’s die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren op bezoek. Als de pups wegkruipen als je komt kijken, dan kan dit een slecht teken zijn. Per ras verschilt het natuurlijk hoe enthousiast ze zijn, maar een gezonde, sociale en mensvriendelijke pup komt jou graag bezoeken en is erg nieuwsgierig.

  • Zijn de puppy’s gechipt en geregistreerd op naam van de verkoper?

In Nederland is het verplicht op de pup te chippen en registreren sinds 1 april 2013. De pup moet geregistreerd worden op de naam van de fokker voordat de pup 8 weken oud is. Zo kan altijd achterhaald worden waar de pup vandaan komt. Vraag hier dus altijd naar.

  • Geeft de fokker duidelijke informatie en stelt hij ook vragen?

Een goede fokker stelt de welzijn van de puppy's voorop en hij zal dus ook vragen gaan stellen om erachter te komen of jij de juiste eigenaar bent. Hij vertelt ook niet alleen de goede kanten maar ook de minder leuke kanten van het ras. Hij geeft om zijn puppy´s en wil dat ze in een goed huis terechtkomen. Soms krijgt u een beetje voer mee, een doek of een speeltje dat ruikt naar het nest. Het is ook fijn als hij aangeeft dat je altijd mag bellen na de aankoop van de puppy. Als je dus merkt dat de fokker alleen geïnteresseerd is, in het verkopen dan kan dit een slecht teken zijn.

  •  Kun je vaker komen kijken of maar één keer?

Bij een verantwoorde fokker zijn er geen speciale aanbiedingen of lage prijzen en zeker niet dat je in één keer moet beslissen of je de pup wil. Het is veel fijner om meerdere keren te komen kijken in het nest, als je dat graag zou willen.

  • Twijfel je?

Ook al klopt de hele checklist, maar je gevoel zegt dat het niet klopt. Doe het dan niet, er zijn genoeg andere lieve puppy's. Zeker puppy's in het asiel die een nieuw huisje willen!

 

Bronnen: De dierenbescherming. (2016, 1 november). Foute puppyhandel. Geraadpleegd op 4 augustus 2020, van https://www.dierenbescherming.nl/foute-puppyhandel
«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.