
Nu het eenmaal warmer weer is en de temperatuur aan het stijgen is, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting is enorm gevaarlijk en het kan soms zelfs dodelijk zijn.
Hoe herken je een oververhitte hond?
- Je hond braakt en hijgt extreem veel;
- Hij heeft een snelle ademhaling;
- Hij wil vaak niet eten en is lusteloos;
- Je hond zal sloom zijn en uitgeput overkomen;
- De slijmvliezen zullen rood kleuren.
Hoe kun je een hitteshock herkennen bij je hond?
Door zijn dikke vacht heeft de hond het doorgaans sneller warm dan wij. Omdat ze maar een zeer beperkt aantal zweetklieren hebben, kunnen ze de vastgehouden warmte ook nog eens slecht kwijt. Lees hier alles over wagenziekte bij een hond.
Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!
Wist je dat het bloed van de hond stroperig kan worden en daardoor niet goed meer rondgepompt wordt? Dit ontstaat wanneer een hond een lichaamstemperatuur van 42°C bereikt. De hersenen van een hond kunnen het slechts tegen te hoge temperaturen en raken het snelst beschadigd! De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38°C – 39 °C.
Hoe koel je je hond af?
Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
Hond koel houden in de auto:
De hond koel houden in de auto is erg belangrijk wanneer je op stap gaat. Zeker omdat achter een ruit de zon behoorlijk heet kan worden.
- Zet de airconditioning aan of geef je hond koelelementen waar hij tegen aan kan liggen voor verfrissing. Wikkel deze wel altijd in wat stof, bijvoorbeeld een handdoek.
- Ook zijn er matten te koop die, na afgespoeld te zijn met koud water, de koelte wel tot 2 dagen lang vast kan houden. Zo help je de hond koel te blijven, zowel in de auto als op andere warme plekken.
- Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.
Hond koelen in het algemeen:
- Regelmatig borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen, wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.
- Bij honden met een langere vacht kun je het haar op de buik, de oksels en in de liezen kort knippen of scheren.
- Zorg dat de hond bij warm weer en eventuele (lichte) inspanning regelmatig kleinere hoeveelheden drinkt. Hierdoor koelt hij ook inwendig. Laat de hond geen grote hoeveelheden water ineens drinken.
- Je kunt de hond ook (regelmatig) uitwendig koelen met water. Maak uitsluitend de poten, oksels, buik en liezen nat. Laat de bovenkant van de vacht droog. Als je de bovenkant van honden met een ondervacht nat maakt, dan werkt dit tegengesteld. Het water sluit de vacht en zorgt voor een broei effect waardoor de hitte alleen maar toeneemt! Een hond compleet onderdompelen is dus niet aan te raden!
- Er zijn ook speciale koelteproducten te koop zoals koeltematten en koeltehalsbanden.
- Er zijn zonnebrandcrèmes voor kortharige/ kale honden. Dit is ook geen overbodige luxe voor bruine/ roze neuzen. Die kunnen namelijk flink verbranden.
- Tenslotte doe je veel honden ook een groot plezier met een lekker hondenijsje! Wat te denken van een ijslolly gemaakt van kippenbouillon?
Laat je hond nooit in de auto achter, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn!
Bronnen:
Dieren bescherming. (z.d.). Zomertips. Geraadpleegd op 11 augustus 2020, van https://www.dierenbescherming.nl/
Honden en warmte. (z.d.). Geraadpleegd op 11 augustus 2020, van http://www.roodhof.com
/f.jwwb.nl%2Fpublic%2Fu%2Fa%2Fd%2Ftemp-aymxqridkkjhbgveczqt%2Fpafsy6%2Ftas7-1.png)
/f.jwwb.nl%2Fpublic%2Fu%2Fa%2Fd%2Ftemp-aymxqridkkjhbgveczqt%2F75cnoo%2Ftas8-12.png)
Carlijn Elianne Interview - Valeria Arias
DIY - Snuffelmat knutselen
De snuffelmat zie je steeds meer voorbij komen en het ziet er super leuk uit voor je huisdier. Gelukkig is het eenvoudig om dit zelf te knutselen, een leuk project voor in de avond of in het weekend. Het kost even wat tijd, maar als je eenmaal de fijne kneepjes hebt begrepen dan kun je dit tijdens een film of serie gewoon maken.
Depressie bij honden: Symptomen, Oorzaken, Behandelingen, en meer
Misschien ben je net verhuisd, of heb je een nieuwe baby mee naar huis genomen. Uit het niets, je meestal energieke fluff is teruggetrokken en lusteloos. Kan je hond depressief zijn? Ja, zeggen experts. En, depressie bij honden is niet zo verschillend van depressie bij mensen.
Echt zo erg om bal te gooien met de hond?
Kunnen honden verslaafd raken? Jazeker! De bal heeft weinig effect, maar het ligt aan de stoffen die worden vrijgemaakt door het spelen met de bal.
Waarom je NU een hond in huis moet halen - 8 redenen
Hondenbezitters zijn gelukkiger, gezonder, socialer en fitter, en dat is meerdere malen wetenschappelijk aangetoond. Als pup -liefhebber is er geen twijfel over mogelijk dat het hebben van een hond veel voordelen met zich meebrengt voor mijn leven. Ik bedoel, hoe kan je niet vrolijk wakker worden met een lachend gezicht en kwispelende staart?
Huisgemaakte hondenijsjes - 4 recepten
Honden en mensen zijn het erover eens: als de temperatuur stijgt, is niets zo verfrissend als een kom ijs. Het enige probleem? Met de ontwikkeling van hondenvoer is ijs niet de beste keuze. Hoewel het heerlijk smaakt, zit het ook vol met suiker die honden niet nodig hebben. Gelukkig hebben we een oplossing voor je: huisgemaakt hondenijs!
Reactie plaatsen
Reacties