Echt zo erg om bal te gooien met de hond?

Gepubliceerd op 13 september 2020 om 11:38

Kunnen honden verslaafd raken? Jazeker! De bal heeft weinig effect,  maar het ligt aan de stoffen die worden vrijgemaakt door het spelen met de bal. 

 

Veel hondenbezitters veronderstellen betrekkelijk gemakkelijk, dat een fysiek uitgeputte hond een gelukkige hond is. En de snelste en meest eenvoudige manier om dit doel te bereiken is, door met ons dier een bal gooispel te doen.

Waar komt de enthousiasme van een bal gooien vandaan?

Van nature gaat een groep honden op jacht als ze honger hebben. Hun adrenaline zorgt ervoor dat alle zintuigen worden ingezet zodat de hond alert wordt en tot de grootste prestaties in staat is.  Als de hond is deze staat van opwinding is, dan is de hond in staat om een prooi te veroveren. De beloning is vaak een stevige maaltijd en een heerlijke tijd van scheuren, kluiven en sabbelen. Al deze activiteiten helpen de hond om het stressniveau omlaag te brengen. De hond komt tot rust, de adrenalinespiegel daalt en hierdoor slapen honden beter. 

Door het enthousiasme wordt de hond opgewonden en gestrest

Door het bal gooien wordt zijn jachtinstinct geactiveerd en zijn adrenaline begint te stromen. We laten de hond niet één keer lopen, maar wel 10 of 20 keer en het lijkt alsof de hond niet kan stoppen, zo enthousiast is hij. Maar dat enthousiasme is opwinding en stress in een maximaal opgefokt lijf om de prooi te bemachtigen. En wij maken het met elke worp erger!

Vecht- of vluchthormonen (adrenaline en cortisol)

Als de hondenbaasjes elke dag de hond achter de bal laten rennen, worden vecht- of vluchthormonen aangemaakt. Dit helpt hen om de spierkracht te stimuleren zodat ze een prooi kunnen vangen.  Het lichaam maakt geen onderscheid tussen een gesimuleerde jachtervaring (najagen van de bal) en een natuurlijke. Wanneer de hond een prooi heeft gevangen en opgegeten heeft, dan is het gewoonlijk om een aantal uren te gaan slapen om de verhoogde hormoonniveau te laten verlagen.  Wanneer een hond echter wordt uitgedaagd om keer op keer de bal te halen, zonder rust, dan kan het dagen duren om de bijbehorende hormonen af te laten breken en het lichaam te doen verlaten. Dit creëert een situatie van chronische stress, die leidt tot verlies van hersencellen en een verminderd vermogen om om te gaan met de wereld om hen heen.

Maar is de hond verslaafd hieraan?

Uit onderzoek is gebleken dat na een opwindende gebeurtenis (jacht, balspel etc.) het wel dagen kan duren voor het adrenalineniveau gedaald is. De hond is in een voortdurende staat van opwinding. Dit leidt tot een drukke hond en ongewenst gedrag zoals blaffen, slopen en voordurend aandacht vragen.  Er kunnen ook allerlei gezondheidsproblemen ontstaan, zoals langdurige stress ook bij mensen tot lichamelijke klachten kan leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onrustig en te weinig slapen, angst (voor alleen zijn), te hoge bloeddruk en stofwisselingsproblemen.

Alternatieven

Het is van belang dat we begrijpen wat de hond echt nodig heeft: dus de focus verleggen van straffe lichamelijke oefeningen naar mentale uitdagingen. Er zijn uiteenlopende manieren om de hond andere oefeningen te laten doen zonder hem fysiek uit te putten. Denk hierbij aan:

  • Loslopen met de hond
  • Brokjes verstoppen en gaan zoeken
  • Ander neuswerk
  • Lekker rond laten snuffelen

Door de hond te laten snuffelen, krijgt de hond de kans om even een rondje social media te doen. Alle verhalen en roddels zijn in één keer compleet. Door alle goede geuren kende hij de honden in de omgeving: welke honden zijn er, nieuwe honden, jonge honden, oude honden, hotdogs of mannetjes die hotdogs zoeken, etc. Ook andere dieren lieten interessante sporen achter, natuurlijk in bossen, duinen of parken.

Laat zijn neus werken.

Neem een speeltje mee op je wandeling. Laat je hond even wachten en leg het speeltje in zicht op afstand ergens neer. Geef vervolgens het zoek commando. Je hond zal nu zijn neus gaan gebruiken om het speeltje op te zoeken. Jut hem niet op maar geef hem de tijd hiervoor.  Heeft hij hem gevonden, wees blij en laat hem vooral er even mee sjouwen.

Bron: Verslaafd aan de bal. (z.d.). Geraadpleegd op 13 september 2020, van https://hondenkompas.nl


NU ONLINE - Honden reisbedden



HELP - Mijn hond is angstig wat kan ik doen?

Honden zijn anders dan mensen. Ze zien er anders uit, doen andere dingen en hebben andere motivaties. Maar toch komen angsten bij de hond vaak voor en kunnen heel herkenbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan vuurwerk, donder en bliksem of andere (grotere) dieren. Door de angsten van jouw hond te begrijpen kan het voorkomen worden dat het zijn leven enorm van beïnvloeden. Het is een van de meest voorkomende onderliggende oorzaken van probleemgedrag: angst.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.