✓ Worldwide Shipping ✓ Fast shipping ✓ Easy returns

Home » Blog » Depressie bij honden: Symptomen, Oorzaken, Behandelingen, en meer

Depressie bij honden: Symptomen, Oorzaken, Behandelingen, en meer

Gepubliceerd op 31 oktober 2020 om 13:58


Misschien ben je net verhuisd, of heb je een nieuwe baby mee naar huis genomen. Uit het niets, je meestal energieke fluff is teruggetrokken en lusteloos. Kan je hond depressief zijn? Ja, zeggen experts. En, depressie bij honden is niet zo verschillend van depressie bij mensen.

 

Toen Jodie Richers' hond, Bada, overleed in 2002, maakten haar twee andere honden, Terrace en Pumba, een rouwperiode door. "We waren allemaal verdrietig, maar we kwamen er doorheen," zei Richers. We hebben veel autoritten en hondenparken gemaakt; alles wat ze leuk vonden."

Maar toen Pumba stierf in 2007, werdTerrace van niks meer blij . "Het werd alleen maar erger en erger," zei Richers. "Eerst was ze gewoon in shock. Daarna ging ze niet meer wandelen. Toen stopte ze met eten. Toen stopte ze met drinken. Ze bracht al haar tijd door met zich te verstoppen in een kast of achter een grote spiegel in mijn slaapkamer." Richers' dierenarts diagnosticeerde het pluizige, gemengde ras van 15 kilogram met een hondendepressie.

Kunnen honden depressief zijn?

Bonnie Beaver, DVM, uitvoerend directeur van het American College of Veterinary Behaviorists, zei dat dierenartsen niet echt weten of honden lijden aan depressies op dezelfde manier als mensen. "Het is moeilijk om het te weten omdat we het hen niet kunnen vragen," zei Beaver. 

Beaver zei dat hoewel het niet ongewoon is voor huisdieren om even sip te zijn, vooral tijdens periodes van verandering, is het zeldzaam voor honden om te lijden aan langdurige depressie.

Wat zijn de symptomen van een depressie bij een hond?

De symptomen van de depressie van de hond zijn zeer gelijkaardig aan die in mensen, zei John Ciribassi, DVM, de vroegere voorzitter van de American Veterinary Society of Animal Behavior. "Honden zullen zich terugtrekken. Ze worden inactief. Hun eet- en slaapgewoonten veranderen vaak. Ze nemen niet meer deel aan de dingen die ze ooit leuk vonden."

Maar dierenartsen waarschuwen dat die symptomen ook kunnen betekenen dat een hond een medisch probleem heeft. Een huisdier dat rondneust en niet meer wil gaan wandelen, kan gewoon pijn hebben van artritis, zegt Bever. Arthritis (of osteoartritis) bij honden is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten die meestal samenhangt met degeneratie (slijtage) van het gewrichtskraakbeen. Het is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond: 1 op de 5 honden wordt er door getroffen.

Wat zijn de oorzaken van een depressie bij een hond?

Beaver zei dat grote veranderingen in het leven van een hond kunnen leiden tot periodes van depressie. Die omvatten het verhuizen naar een nieuw huis, een nieuwe echtgenoot of baby in het huishouden, of het toevoegen van een ander huisdier. Zelfs een verandering in het schema van de hond, bijvoorbeeld een huisbaas die een baan neemt, kan ertoe leiden dat een hond naar beneden gaat.

Maar de twee meest voorkomende oorzaken van een ernstige hondendepressie zijn het verlies van een gezelschapsdier of het verlies van een eigenaar. En wees voorzichtig, de hond reageert  op de reacties van andere mensen in huis.

"Honden nemen onze emoties op, dus als de eigenaar is overleden, zou de hond kunnen reageren op het verdriet van anderen," zei Bever. "Of de hond krijgt misschien niet de aandacht die hij gewend is, wat hem stress geeft."

Depressie behandelingen bij honden

De meeste honden stuiteren binnen een paar dagen tot een paar maanden terug van een depressie. Houd ze bezig, doe meer van de dingen die ze graag doen, krijg ze een beetje meer beweging, en ze moeten in orde zijn. En beloon ze als ze tekenen van geluk tonen. Lees hier hoe je een gelukkige hond herkend. 

Als het enige wat nog een klein staartje uit uw hond krijgt, is een autoritje, neem hem dan mee voor een serie korte ritten per dag, waarbij hij wordt geprezen en beloond als hij gelukkiger lijkt. En wees voorzichtig om het negatieve gedrag niet aan te moedigen door een depressieve hond met aandacht en traktaties te overstelpen terwijl ze kniezen. De hond zal denken dat je hen voor dat gedrag beloont.

Soms, als de hond depressief is wegens het verlies van een metgezel, kan het krijgen van een ander huisdier helpen. Maar het moet zorgvuldig worden gedaan met zowel de familie als de behoeften van de hond in aanmerking genomen. 

Medicijnen voor hondendepressie

Als niets anders werkt, kunnen medicijnen honden helpen om over hun depressie heen te komen. Medicijnen voor depressieve honden kunnen hetzelfde zijn als de medicijnen die gebruikt worden door depressieve mensen - Paxil, Prozac, Zoloft of Clomicalm, een FDA goedgekeurde drug voor de behandeling van verlatingsangst bij honden.

 

Het is belangrijk dat mensen het probleem aanpakken voordat het te erg wordt.  Maar de meeste gevallen kunnen met succes in een vroeg stadium worden behandeld met gedragsverandering en milieu verrijking, zodat we niet op het punt hoeven te komen waar we drugs moeten gebruiken."

Bever zei dat het tot twee maanden kan duren voordat drugs effectief worden. Maar in tegenstelling tot mensen, die vaak jarenlang op antidepressiva blijven zitten, kunnen de meeste honden in zes tot twaalf maanden beter worden en dan van de drugs worden gehaald, zei ze.

Bron: Dog depression. (z.d.). Geraadpleegd op 24 september 2020, van https://pets.webmd.com 


Premium reismanden voor de hond«   »

Reactie plaatsen

Reacties

lizedenboef
een maand geleden

kan het ook andersom? Ik ben enorm depressief door mijn hond. Ik dreig mijn baan te verliezen, mijn huwelijk staat op springen en ik ben depressief en levensmoe...door mijn voortdurend weglopende hond...9 van de 10 keer gaat het goed rn komt zij netjes terug masr die ene keer...dat verwoest mijn leven...ik ben bedreigd met ontslag...mijn man ziet het niet meer zitten en ik begin een gegronde afkeer van mijn hond te krijgen omdat zij mijn leven kapot maakt met dat weglopen. Misschien moet ik haar herplaatsten bij iemand die niet werkt en de tijd heeft 1 a 2 keer per week urenlang op zoek te gaan naar een weggelopen hond

Anique Muller
23 dagen geleden

@lizedenboef, als je zo over je hond denkt, kun je haar inderdaad maar beter herplaatsen, zo is er tenminste 1 die er gelukkig van wordt; de hond. Voor jou zie ik geen redding meer, je eigen negatieve uitstraling zit je zo in de weg, en blijkbaar ook anderen in de weg inclusief je hond.