Summer Sale! ✓ Worldwide Delivery ✓ Return in 60 Days

Home » Honden Reizen Tips

#1 Tips Hond Vervoeren


Hoe moet je een hond vervoeren in de auto?

Hoe rijden honden het beste mee in de auto? Een hond veilig vervoeren in de auto kan op de passagiersstoel, op de achterbank of in de kofferbak van de auto. Het belangrijkste is dat jijzelf, de hond en andere weggebruikers veilig zijn. Denk hierbij aan honden los in de auto, wat ervoor kan zorgen dat de hond ernstig verwond kan worden. Met de juiste veiligheidselementen voorkom je extreme ongevallen en gevaarlijke situaties.

 


Hoe lang kan een hond in de auto zitten?

Hoe lang je hond in de auto kan zitten verschilt per hond, en of je hond voldoende kracht heeft. Een hond wil rennen en ravotten, snuffelen en op ontdekking. Daarnaast moet hij ook gewoon zijn behoefte doen. Plan de pauzes tijdens een lange autoreis met de hond dan ook goed in. Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.

 


Regels en wetgeving bij een hond vervoeren in de auto

Is het verplicht om een hond vast te zetten in de auto? Het is niet verplicht in Nederland en België om jouw hond vast te zetten in de auto. Er zijn geen duidelijke regels of wetgeving om jouw hond te vervoeren. Echter, wordt er wel verwacht dat de hondeneigenaren gevaarlijke situaties zelf kunnen inschatten. Ook kun je een boete krijgen als er een gevaarlijke situatie ontstaat door de hond. Hoe hoog is de boete als de hond los in de auto zit Iedereen die zich niet aan de regels houdt en wordt betrapt krijgt een boete van 50 euro.

 


Hond vervoeren in de auto (Europa)

In bijna alle Europese landen geld dat jouw lading (waar huisdieren onder vallen) goed gezekerd moet vervoeren. Voor huisdieren houdt dit in dat je ze in een honden autostoel met autogordel moet vervoeren. Voor zover ons bekend wordt er in Duitsland en Frankrijk op gecontroleerd.

 

Wat zijn de regels en wetgeving om met een hond te reizen in Europa? Over het algemeen is het belangrijk dat de hond veilig vast zit in bijvoorbeeld een honden autostoel. Zodat er geen verkeershinder, afleiding of andere gevaarlijke situaties kan ontstaan. We hebben enkele informatie verzameld over de regels in Europa, maar we adviseren om altijd zelf extra onderzoek te doen voor actuele informatie.

 

Hoe moet ik mijn hond vervoeren in Europa?

 • Nederland en België: er zijn specifieke regels of wetgeving in deze landen om te reizen met honden in de auto. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaat dan kunnen er boetes voorkomen. Ook is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder dat de hond veilig in de auto zit;
 • Duitsland: er zijn geen specifieke regels of wetgeving om te reizen met honden in Duitsland. Wel geldt dat de hond het zicht en bewegingsvrijheid van de bestuurder niet mag beperken. Ook mag de hond geen gevaar vormen voor de bestuurder, inzittenden en andere weggebruikers;
 • Frankrijk: In Frankrijk zijn er geen regels voor het vervoer van de hond in de auto. Volgens de Franse Wegenverkeerswet mogen geen gevaarlijke situaties of verkeershinder ontstaan;
 • Italië: In Italië geldt de regel dat er één hond in jouw auto vervoerd mag worden mits deze de bestuurder niet hindert. Het is verplicht in Italië om twee of meer honden te vervoeren in een honden autostoel of achter een hondenrek;
 • Spanje: In Spanje geldt ook de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen;
 • Oostenrijk: in dit land zijn ook geen aanvullende regels voor het vervoer van honden in de auto.

 


Hoe vervoer je een pup in de auto?

Het is verstandig om je jonge puppy vast te zetten tijdens het vervoeren in de auto. Niet alleen omdat de hond dan niet zelf aan de wandel kan gaan en je kan afleiden. Mocht je een ongeluk krijgen, dan voorkom je zo dat je puppy door de ruit vliegt. De Duitse autobond heeft tests gedaan waaruit bleek dat bij een botsing met normale snelheid je hond als het ware het gewicht krijgt van een jonge olifant. Dus het is zowel voor je puppy als voor jou veilig om te zorgen dat je pup goed vast zit met een honden autogordel en honden harnas. 

 


#3x Tips Hoe Laten Wennen aan de Auto

Hoe krijg je een hond rustig in de auto? Het is belangrijk om een hond goed te laten wennen aan autorijden.

 

 1. Investeer in goede honden reiselementen: honden autostoel, hondenautogordel & een harnas.
 2. Begin met korte autoritten: laat jouw hond eerst thuis wennen aan de autostoel. Door een honden autostoel te gebruiken kun je de comfort van thuis meenemen in de auto. Begin daarna langzaam met korte autoritten, en leuke bestemmingen zoals het strand of het bos. Tijdens de autorit helpt het aanzienlijk als je de hond goed beloond met knuffels of snoepjes. 
 3. Persoonlijke geuren & accessoires: door de hond comfortabel te maken kun je bekende geuren of spulletjes van thuis mee nemen in de auto. Om deze reden zal de hond langzaam beter wennen aan de auto. Zoals, een kleedje, een knuffeltje of een speeltje.

 


Hoe wen je een hond aan de auto? (4 stappen)

Hoe krijg je een hond rustig in de auto? Zeker wanneer je hond autorijden spannend vindt, is een goede voorbereiding belangrijk.

 • Zorg dat de hond 3 uur voor het autorijden niet eet, dit om te voorkomen dat de hond gaat braken. De misselijkheid en het braken worden bij de meeste honden veroorzaakt door de stress.
 • Laat de hond goed uit, zodat deze niet onderweg hoeft te poepen. Een hond die veel stress heeft kan namelijk last krijgen van acute diarree.
 • Leg een kleed in de auto, zodat de auto niet vies wordt wanneer de hond per ongeluk toch braakt.
 • Neem tijdens het aanleren van het autorijden altijd iemand mee. Veiligheid staat voorop, en je kunt niet tijdens het rijden met de hond bezig zijn.

 


#4x Tips Honden in de Auto

Wat heb je nodig als je een hond gaat vervoeren in de auto? We hebben enkele tips verzameld voor een goede voorbereiding in de wagen:

 1. Reis verplichtingen: wees voorbereid met alle reisdocumenten voor de hond. Zoals, een geldige rabiës vaccinatie, microchip, dierengezondheidscertificaat / paspoort;
 2. Medische documenten en contactinformatie: kalmerende medicijnen bij wagenziekte of stress, andere medicijnen en het telefoonnummer van jouw dierenarts of eventuele contactinformatie voor andere noodgevallen op de halsband van de hond;
 3. Essentiële hondenspullen: een honden autostoel, hondenharnas, hondenautogordel, hondendeken en eten/ drinken;
 4. Overige hondenspullen: hondenriem, snacks, speeltjes en hondenkleren (regenjas / winterjas).

 


Hoe vervoer je een hond veilig in de auto?

Bij een botsing met 50 km/u kan zelfs een kleine hond al een levensgevaarlijk projectiel voor passagiers voor in de auto worden. Uit onderzoek is gebleken dat honden met een trauma uit een verkeersongeluk een verhoogde cortisol-urine-ratio hadden. Hoe groter het trauma, hoe hoger de cortisolwaarde. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt in stresssituaties (of door de ziekte van Cushing) en het is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Als er echter te veel van dit hormoon aanwezig is in het systeem, kan dit problemen veroorzaken bij je hond. Cortisol stelt het lichaam als het ware in paraatheid om zich te verdedigen door te vechten of om te vluchten. Het kan wel drie dagen duren voordat de cortisol volledig uit het systeem van je hond is verdwenen.

 

 

 


Huisdieren en Reizen binnen de EU

Mag mijn hond mee op vakantie?

Op vakantie binnen en buiten de Europese Unie (EU) heeft uw kat of hond een dierenpaspoort nodig. Uw huisdier moet ook een chip hebben. U krijgt deze via uw dierenarts. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als u ze meeneemt op reis.

 

Hoe kom ik aan een hondenpaspoort? Wat kost een hondenpaspoort? 

 • Jouw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts. Dan moet u een Europees huisdierenpaspoort aanvragen. Dat paspoort krijgt u bij een officiële dierenarts. Voor andere huisdieren is een gezondheidsverklaring van uw dierenarts vaak voldoende. Heel simpel, een dierenpaspoort kun je bij je dierenarts vragen. Vrijwel alle dierenartsen verstrekken een NDG dierenpaspoort. Dit kost je slechts € 2,70.
 • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
 • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 12 weken is niet zinvol en niet geldig. Om naar Nederland te komen, moet de hond of kat minimaal 15 weken oud zijn. Voor sommige lidstaten gelden andere eisen. Informatie hierover kunt u inwinnen via de ambassade van het betreffende land.
 • Voor een aantal landen zoals, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland (en het Verenigd Koninkrijk) is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 5 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.

 

Reisdocumenten voor uw kat - Europees Huisdierenpaspoort

Een Europees huisdierenpaspoort is een op een EU-model gebaseerd document dat verplicht is bij reizen tussen EU-landen. Het bevat een beschrijving van uw huisdier, de codes van de microchip of tatoeage, de gegevens over de inenting tegen hondsdolheid en de contactgegevens van de eigenaar en van de dierenarts die het paspoort heeft afgegeven. U kunt een Europees huisdierenpaspoort voor uw hond, kat of fret krijgen bij een officiële dierenarts die van de bevoegde instanties toestemming heeft gekregen om huisdierenpaspoorten af te geven. Een huisdierenpaspoort is levenslang geldig mits uw huisdier op tijd tegen hondsdolheid wordt ingeënt.

 

Ontdek onze Honden Reisproducten!